Nebankovní půjčky a změny v roce 2017

Očekávané změny na trhu nebankovních půjček v roce 2017 v souvislosti s novelizací Zákona o spotřebitelském úvěru, který vstoupil v platnost koncem roku 2016 :
  • konsolidace, zúžení a regulace trhu s bankovními a nebankovními půjčkami
  • snížení počtu poskytovatelů nebankovních půjček a vytlačení nestandardních a nekalých praktik
  •     zánik (některých) většiny poskytovatelů půjček působíchc na trhu v roce 2016
  •     odkoupení menších poskytovatelů půjček, případně jejich přesun pod společnosti s povinným dohledem České národní banky
  • odchod části poskytovatelů nestandardních úvěrů na tak zvaný "šedý trh"
  • zvýšení úrokových sazeb u půjček i hypoték v důsledku snížení dostupnosti financování
  • snížení počtu poskytnutých půjček obecně a, především, citelné snížení počtu poskytnutých nebankovních půjček
  • prodloužení procesu posuzování a následného schvalování nových půjček v souvislosti s novou právní úpravou
  • růst černého trhu s nestandardními úvěry a vznik nových "produktů" obcházejících novelizovanou legislativu.
Deklarovaným důvodem pro změnu legislativy a zpřísnění podmínek pro poskytování spotřebitelských úvěrů byla poměrně nepřehledná situace na trhu, kde působily desítky tisíc poskytovatelů za velmi benevolentních podmínek a bez příslušného a potřebného dozoru. Současně legislativci zmínili i potřebovat regulovat a snižit prudce rostoucí počet exekucí na majetek dlužníků a omezit podmínky pro vznik finanční tísně a předlužení zájemců o úvěr.

Program boje s finanční negramotností a předlužením

V souvislosti s existující situací na trhu vzniká i státem podporovaný program boje proti předlužení a finanční negramotnosti. Stát a vybrané finanční / bankovní ústavy se stávají garanty poradenského programu poskytovaného prostřednictvím sítě poboček občanských poraden v každém větším městě po celém území České republiky. Prorgam je spuštěn v roce 2016 a jeho prvotním cílem je poskytnout bezplatnou právní a poradenskou pomoc ve finanční tísni a současně i v situací ohrožení exekucí na majetek dlužníků.

Další společnosti zapojené do bezplatné pomoci ve finanční tísni

Vzniká celá řada obecně prospěšných společností zaměření na poskytování bezplatného poradenství, případně do zprostředkování a financování právního zastupování dlužníků. Mezi takové organizace patří jednotlivé organizace Charity, nově vzniklé oběeně prospěšné společnosti i specializované spolky se zaměřením na právní poradenství a pomoc v předlužení nebo v případě ohrožení exekucí jako iure.org, Obecně prospěšná společnost Fair Play a celá řada dalších.
Ve svém důsledku tak v průběhu roku 2017 vzniká poměrně hustá síť poradenských míst, kde se kdokoliv může bezplatně poradit v oboru financí a spotřebitelských úvěrů s tím, že cílem poraden a poskytnuté pomoci je najít optimální řešení vyhovující konkrétní životní situaci dlužníka. Spolupracující bankovní ústavy mohou v souvislosti s poradenstvím a tvorbou plánu oddlužení poskytnout nejen poradní hlas, ale i vlastní finanční produkt za podmínky, že splňuje přísná kritéria státního programu na objektivitu a nezávislost poradenského centra na společnostech sponzorujících celý státní program. Banky tak mohou dlužníkovi nabídnout vlastní úvěr za předpokladu, že je ve svém důsledku výhodnější než dosud nalezené a předložené nabídky. Cílem je v rámci možností a omezení, které má banka pro své působení na trhu, vytvořit produkt na míru tak, aby jak právní, tak iporandeská a finanční pomoc mohla být poskytnuta i osobám, které by za jiných podmínek úvěr získat nemohly.

Rizika spojená s předlužením a následným ohrožením majetku dlužníků

Deklarovaný cíl novelizace Zákona o spotřebitelském úvěru je ve své podstatě velmi optimistický. Celkový počet subjektů zapojených do poskytování úvěrů se sice podařilo razantně snížit (z původních 60 000 na cca 90), nepodařilo se (a bohužel, ani se nemůže podařit) omezit nabídku nestandarního financování mimo oficiální trh a oficiální produkty. Jako ilustraci tvrzení lze použít jednoduchý dotaz na největších českých internetových vyhledavačích jako Google, Seznam, Bing nebo Yahoo. Takovým dotazem je použití klíčového slova "půjčka se zástavou" a vyhledavači předložené výsledky hledání. Drtivá většina z nich vykazuje znaky protizákonného jednání při napadení a změně obsahu internetových prezentací spolků, organizací, státních organizací i jednotlivců. Významná část výsledků obsahuje odkazy na stránky ruskojazyčných majitelů zprostředkovávajících úvěry od třetích stran (není možné dohledat jejich přesné označení). Rizika tu stále jsou a budou. Jejich další omezování není v moci legislativců, ale v rukou Policie České republiky i jednotlivých vlastníků zneužitých webových stránek, kteří by měli postupovat nejen ve svém vlastním zájmu, ale i v zájmu ostatních spotřebitelů na českém finančním trhu.
 
Zdroj: zpravodajství ihned.cz,  Český statistický úřad - cso.cz, iure.org, Fair Play, Charita